Cykelparkeringen på barnens skola är underdimensionerad och omodern. Det går inte att låsa fast cyklar på ett säkert sätt i ramen. Går detta att påverka? För underlätta barnens cykling till skolan.

Uppdatering 150507

Idag kom en lastbil med några nya cykelställ från Sisab.

IMG_2788 IMG_2787

 

Jag har länge tyckt att cykelparkeringen på barnens skola Trollbodaskolan, har otillräcklig kapacitet och saknar möjlighet till säker fastlåsning cykelram. De cykelställ som finns är gamla och omoderna, vars enda syfte är att hålla en cykel upprätt utan att behöva använda cykelstödet. De som vill låsa fast cykeln i ramen är hänvisade till att krångla in cykeln på baksidan av cykelstället och luta cykeln längs med cykelstället.

Hur kan man påverka skolan för att bygga tillräcklig kapacitet, och med möjlighet till säker fastlåsning? Helst med tak och belysning så det blir extra tydligt att barnens cykling till skolan är prioriterad och lika viktig som vuxnas cykelparkering vid arbetsplatser.

Jag mailar skolan och föräldraföreningen. jag ringer även Sisab som äger marken och fastigheten, de förklarar att det är skolan som ansvarar för cykelparkering, och Sisab har inga åsikter om hur cykelparkering byggs på deras mark. Däremot har Sisab ett dokument som reglerar parkering och framkomlighet och trafiksäkerhet för cykel.

Fördelar med bra cykelparkering är att det underlättar barnens cykling till skolan. Och att barnen ska cykla till skolan stöds av Stockholms stad här och här. Läs här från Trafikverket, säkrare när barn cyklar. Läs här om nationell satsning att öka barns cykling. Läs här om bättre betyg när barn cyklar.

Så här ser cykelparkeringen ut idag.

Den som vill låsa fast säkert i ramen får trixa in cykeln på baksidan av cykelstället.

IMG_8352

 

IMG_8353

 

Ett staket används som extra cykelparkering.

IMG_8484

 

Här där barnen vill parkera saknas cykelställ. Sittbänkar och staket används som fastlåsningsplats för cyklarna istället.

IMG_8485

 

IMG_8486